joi, 21 ianuarie 2016

Anapoda. Pur si simplu ... anapoda.

Incerc sa descifrez filosofia bugetara propusa de catre Primaria Galati, pentru anul 2016. Haideti sa facem acest lucru impreuna.

Enumeram initial domeniile pe care, conform legii administratiei publice, orice Primarie, are obligatia de a le administra. Pentru a nu deveni plictisitori (desi, asa cum spunea Adam Smith, prefer sa fiu plictisitor dar elocvent) vom prezenta domeniile direct in ordinea prioritatilor considerate de noi normale pentru orice comunitate sanatoasa.

Pe locul 1, ati ghicit: sanatatea publica. Evident ca, fara ca cetatenii sa beneficieze de cel mai important bun pe care il pot detine ... propria sanatate ..., nu putem avea o comunitate infloritoare. Deci orice buget local sanatos ar trebui sa aiba cea mai mare alocare bugetara in domeniul sanatatii, in functie de statisticile locale disponibile cu privire la mortalitate si la principalele maladii prezente in societatea respectiva. Aceasta filosofie ar trebui sa fie "in place" macar pana cand ajungem la un standard rezonabil al calitatii serviciilor de sanatate.

Locul 2 este ocupat de ordinea publica. Evident ca dupa ce suntem sanatosi, este necesar sa traim in siguranta. Nu este necesar sa apelam la piramida lui Maslow pentru a arata de ce; este logic si nu necesita nici un fel de demonstratie.

Alocarea nr. 3 ar fi reprezentata de ceea ce legea numeste "locuinte, servicii, dezvoltare publica", cu alte cuvinte, tot ceea ce tine de "locuire", adica direct de nivelul de trai al populatiei municipiului.

Dupa ce am epuizat aceste trei arii fundamentale, fara de care nu putem sa ne consideram o societate civilizata, vom alege sa cheltuim resursele comune, evident pe dezvoltarea personala si profesionala a cetatenilor. Asa ca vom aloca, in aceasta ordine, sume importante de bani, pe invatamant iar apoi pe cultura, culte si recreere. Corect?

In continuare, suntem interesati ca viata noastra in acest oras sa fie usurata de un transport in comun civilizat, dar cu costuri de administrare cat mai mici, sa beneficiem de curatenie si igiena si nu in ultimul rand apa calda si incalzire iarna, toate acestea cat mai ecologic, cat mai mult din resursele consumate sa fie regenerabile si evident, cat mai ieftin. Pe locurile 6, 7 si 8, se afla astfel cheltuielile cu transportul in comun, utilitatile si salubritatea.

Un loc special il ocupa asigurarile si asistenta sociala. Nu putem acum hotara care este exact locul ocupat, dar este rolul necontestat al comunitatii ca, prin intermediul bugetului local, sa aloce resurse celor care nu se pot ajuta singuri. Astfel, trebuie concepute proiecte care sa ii ajute pe cei care beneficiaza de asistenta sociala sa nu mai aiba nevoie de ea. Dar haideti sa nu intram in politici publice, pentru ca discutia ar fi foarte lunga. Pe locul 9 - asistenta sociala.

Pe ultimul loc, evident ca s-ar afla intretinerea aparatului functionaresc si birocratia. Este nevoie si de ele. 

Sunteti de acord cu filosofia de mai sus? Evident ca pot exista si variatiuni dar principiile generale prezentate sunt valabile in orice oras, daca ne dorim bunastare si un nivel de trai ridicat.

Haideti sa vedem cum arata bugetul la Galati:

Cea mai mare suma, in valoare de 11 mil. Euro este destinata ... birocratiei. Mai precis, primaria ne propune ca acesti bani sa fie destinati autoritatilor publice, evidentei populatiei si "actiunilor generale". Intregul mecanism administrativ al Galatiului costa astfel nici mai mult, nici mai putin decat aproape 1 mil. Eur. pe luna.

Pe locul 2, in 2016 se vor cheltui banii destinati asistatilor sociali: 8,5 mil. Euro ar fi foarte interesant de evaluat daca suma a crescut sau a scazut, fata de anul trecut. O vom face la momentul oportun.

Pe locul 3: 8 mil Euro pentru cultura recreere si religie. Foarte interesant, mai ales avand in vedere faptul ca se cunoaste faptul ca in Galati aceasta arie lasa foarte mult de dorit.

Urmeaza subventia la incalzire: 6,6 mil Euro. De aceasta subventie beneficiaza un numar de aproximativ 70.000 apartamente, adica in jur de 100 de euro per apartament. Nici aici nu intram in discutia oportunitatii acestor cheltuieli si eficienta lor, dar remarcam faptul ca aceasta se afla pe locul 4 ca prioritati, Galatiul fiind cunoscut la nivel national pentru problemele grave ale sistemului de incalzire.

Locul 5 este ocupat, in sfarsit, de invatamant. Daca dam la o parte salariile profesorilor, ce sunt platite de Primarie dar prin realocare de la bugetul national, vom ramane cu suma de 6,1 mil Euro, destinati unui sistem de invatamant ramas la standardele din anii 90.

In schimb, costul salubrizarii, adica adunarii gunoiului in Galati, este aproape identic cu cat ne costa scolile. Da, nu glumesc: 6,05 mil. Euro cheltuim anual pe salubrizare.

Urmatorul loc este ocupat de inca o subventie ... la transporturi. Ne luam libertatea de a presupune ca este vorba de biletele gratuite pentru pensionari.Valoarea? Inca odata bugetul invatamantului. 5,9 mil. Euro. La un calcul simplu (1 leu calatoria), vedem ca Primaria plateste 26,5 milioane calatorii pe an, adica 72.000 de calatorii pe zi. Mai bine ar face transportul in comun gratuit si gata.

Dar asta nu este totul. Pe langa aceasta subventie, Primaria mai aloca inca 5 mil. Euro pentru "Transporturi", deci pentru acoperirea si altor cheltuieli. (locul 8)

Abia pe locul 9 se afla aria locuintelor, serviciilor si dezvoltarii publice. 5 mil. Euro. No comment.

Pe locul 10 se afla ordinea publica, cu 3 mil. Euro. Nici aici nu este necesar vreun comentariu. Cu totii stim ca Politia Locala este subfinantata si nu face fata cerintelor secolului in care traim.

Cu voia dumneavoastra, pe ultimul loc, cu 2,5 mil. Euro, alocarea pentru sanatate.



Este evident ca ordinea prioritatilor este exact inversa unei ordini de bun simt. Mi-am pus intrebarea de ce cineva in toate mintile ar alege sa echivaleze bugetul pentru salubritate cu bugetul pentru invatamant, sau sa prevada un buget pentru functionarea birocratiei cu 10 milioane mai mare decat bugetul pentru sanatate.

Raspunsul e simplu. Deoarece cei care decid aceste cifre isi trimit copiii la scoala in alte tari si se trateaza pe ei insisi la spitale in Austria sau, in cel mai rau caz, la Bucuresti.

Zilele trecute o amica mai veche a murit de infarct. O angioplastie, o operatie care, dupa infarct, iti garanteaza un trai aproape normal si care dureaza 20 de minute, nu se face la Galati, deoarece nu exista angiograf. Avea 42 de ani.

Ma opresc aici.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.