marți, 28 iulie 2015

De ce nu avem cultura?

De ce nu aducem Opera din Sydney la Galati? E gratis. Se poate la Teatrul Dramatic Fani Tardini. De ce nu ascultam Filarmonica din Viena la Galati? Din nou, e aproape gratis si se poate organiza la Teatrul Muzical Nae Leonard.

Simplu, pentru ca suntem in pana de idei. Pentru ca cei din administratia publica locala nu stiu ca este gratis (sau aproape gratis) sa difuzezi in direct, pe un ecran de proiectie imens, la calitate Ultra HD, cu sunet ambiental 3D Surround, majoritatea actelor culturale ce au loc in marile capitale ale lumii.

In cazul primelor 5 - 10 spectacole salile ar fi aproape goale, pentru ca, din nou, administratia publica nu se pricepe la marketing si la promovare, dar urmatoarele 15 - 20 ar fi un succes, iar la a 21-a reprezentatie sala ar fi plina pana la capacitate maxima. Pentru ca exista oameni in Galati care sunt interesati de lucrurile astea. Care le-ar consuma, le-ar plati, le-ar povesti mai departe. Doar ca acestia sunt oameni de bine care au fost fugariti in fiecare week-end inapoi acasa, pentru ca au iesit in oras si au fost intampinati de amatorism, de prost gust si de marlanie. Asa ca stau acasa si prefera sa citeasca o carte sau sa se uite la un film cu familia....sau sa plece din oras.

Ca sa fiu mai clar, aceste evenimente ar fi aducatoare de profit. Ar fi generatoare de bani pentru bugetul institutiilor de cultura si al municipalitatii. Aceste evenimente si multe altele de acest fel. Cine inca mai este de conceptia conform careia cultura este un demers neprofitabil care trebuie sustinut, este complet anacronic. Nu! Actele de cultura mediocre sunt neprofitabile. Actele de cultura de calitate sunt profitabile.

Site-ul acesta, acesta (Metropolitan Opera, NYC) si acesta asigura transmisii live de spectacole de cea mai inalta clasa, la cele mai inalte standarde tehnice. Nu ii opreste nimeni pe managerii locali sa le utilizeze si sa ofere galatenilor adevarate acte de cultura.

Nu putem sa nu recunoastem faptul ca la Galati avem o problema cu evenimentele culturale. Deja campaniile pentru construirea unui cinematograf la Galati au capatat acoperire nationala. In Brasov, pe fonduri europene s-a transformat o veche sala de cinematograf, neutilizata, in sediul filarmonicii. (fotografia de mai sus). Urmeaza si la Galati ca autoritatile locale sa intre in posesia a vreo 3 sali asemanatoare si a Gradinii de Vara, care in prezent sta abandonata. Sunt foarte curios ce planuri au cu ele (daca au vreun plan) si in cate zeci sau sute de ani vor reusi sa le realizeze.

Orase mai mici, din punctul de vedere al populatiei au, de multi ani, o filarmonica si o sala de spectacole a acesteia. Orase mai mici au o opera si un sediu al acesteia. Orase mai mici au 2 - 3 teatre, nu unul singur. Exemple sunt: Filarmonica din Valcea, Filarmonica Oradea, Filarmonica Giurgiu, Opera din Arad, Opera Prahova, dar si Tg, Mures, Craiova, Targoviste, sau Bacau. Nu are rost sa mentionez Festivalul International de Teatru din Sibiu, (un oras de 150.000 de locuitori), festival care concureaza la calitate cu festivaluri cu traditie in Europa.

In maxima pana de idei in care au fost autoritatile locale in ultimii 25 de ani, nu am fost in stare, la Galati, de nici o performanta culturala notabila, nici la nivel local, nici la nivel regional, nici national, cu exceptia trupei de teatru independent Social Act, care, cu pasiune, cu un buget minim, fara infrastructura, fara logistica si fara vreo contributie din bugetul local, s-a facut remarcata la nivel national. Felicitari!

Putem discuta si despre teatru si despre biblioteci si despre arta contemporana si despre altele, exact in aceeasi cheie de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.